tiistai 28. kesäkuuta 2022

Villalankojen purettaminen


Kasvivärjäys on ollut "To Do" listallani jo kauan. Kasvivärjäys on taito jonka lähes jokainen keskiaikaharrastaja (kuten minä) haluaa jossain vaiheessa opetella. Se ei ole vaikeaa taikka monimutkaista mutta aikaa vievää kylläkin. Liikkeelle lähdetään aina siitä, että värjäykseen käytettävät materiaalit on  itse kerättävä. Onneksi meidän pihasta löytyy vähän kaikenlaista värjäykseen sopivaa, koska kasveja ei voi käydä luonnosta miten tahansa riipimässä. Pitäisi olla metsän/niitynomistajan lupa. Olen laittanut talteen myös kotoa jätteisiin meneviä "kasviperkeitä", esim sipulinkuoret ja avocadon kivet. 

Nyrkkisääntönä on, että kasveista saaduilla väreillä värjätään luonnon omia materiaaleja kuten puuvillaa, pellavaa, silkkiä, villaa, nahkaa ja paperia. Lähdin liikkeelle villalangoilla jotka on tällaiselle ensikertalaiselle helpoin materiaali. 

Ennen kuin päästään itse värjäykseen täytyy tehdä muutamia valmisteluja. Villalankakerät puretaan vyyhdeiksi ja ne esikäsitellään puretteella. Puretusainetta tarvitaan, koska luonnon väriaineet eivät pysty kiinnittymään tekstiilikuituun ilman apuainetta. Poikkeuksena on sellaiset värjäyskasvit jotka sisältävät itsessään pureteainetta. Raparperi esimerkiksi sisältää oksaalihappoa eikä silloin tarvitse erikseen purettaa. 

Yleisin ja turvallisin purete on aluna jota itsekin käytän. Langat sidottuina vyyhdeiksi neljästä kohtaa. Näin ne eivät sotkeennu keskenään. Sitominen tulee tehdä niin löyhästi, että purete pääsee imeytymään tasaisesti joka paikkaan. Vyyhdittämisen jälkeen laitoin langat likoamaan kädenlämpöiseen veteen joka auttaa pureteliemen imeytymistä lankoihin. Sillä aikaa, kun langat olivat vettymässä, valmistin pureteliemen. 


VÄLINEET 

-Iso kattila
-Lämpömittari
-Keittiövaaka
-Puukauha
-Vati
-Alunaa

1. Punnitse langat. Alunaa tarvitset 10% lankojen kuivapainosta. 

2. Lämmitä vesi kattilassa 80 C asteiseksi. Sillä välin, kun vesi lämpiää kattilassa, laske vatiin jossa langat ovat likoamassa hanasta kuumaa vettä ja anna lankojen vähitellen tottua korkeaan lämpötilaan. Näin vältytään äkilliseltä lämpötilamuutokselta lankojen siirtyessä pureteliemeen. Liian nopeat lämpötilamuutokset rasittavat ja kuluttavat lankoja (ne alkavat huopua). 

3. Sekoita aluna pieneen tilkkaan kuumaa vettä. Kun kattilassa oleva vesi on 80 C asteista, kaada alunaliemi kattilaan ja sekoita hyvin. 

4. Anna veden jäähtyä 60 C asteen ja lisää sitten langat.

5. Nosta lämpötila jälleen 80 c asteeseen ja anna lankojen olla siellä tunnin. Lämpötilan ei pidä nousta yli  90 C asteeseen eikä lankoja ole tarpeen pitää kattilassa yli tuntia, koska se haurastuttaa lankoja. 

6. Huuhtele langat kevyesti ja anna kuiva ilmavassa paikassa. Ei suoraan auringon paisteeseen. 

7. Jäljelle jääneen puretusliemen voit hävittää jäteviemäriin. Siinä ne kuivuu. Menevät värjäykseen muutaman päivän päästä. Puretetut langat säilyvät käyttökelpoisina vuoden. Langat voi myös värjätä heti purettamisen jälkeen. Itse pilkoin homman osiin ajan säästöllisistä syistä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!