sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Myssy vanhasta pöytäliinasta

Se, että naiset kulkevat paljain päin, on verrattain uusi ilmiö. Kautta vuosisatojen neitoiän ylittäneet naiset ovat verhonneet päänsä jonkinlaisella liinalla, huivilla, myssyllä tai hatulla. Keskiajalla ilman päähinettä esiintyminen sallittiin lasten lisäksi vain kuninkaallisille tai muutoin erittäin korkeassa asemassa oleville. Tosin viikingeillä oli omat tapansa tässäkin. He kiinnittivät huomioita kauniiseen pukeutumiseen, koruihin ja hoidettuun habitukseen mutta päähine ei ollut oleellinen.

Olen harrastanut keskiaikaa jo monta vuotta ja esiinnyn erilaisissa keskiaikatapahtumissa ylhäisönaisen roolissa. Käytän 1300-luvun asukokonaisuuden kuuluvaa huntua joka on välillä pitkä ja välillä lyhyempi riippuen siitä teenkö taloustöitä vaiko osallistun hovielämään. Huntu täytyy kiinnittää johonkin tai se ei pysy päässä. Pitkähiuksiset ystäväni punovat letit pään yli ja kiinnittävät hunnun huntuneuloilla hiuksiin. Itse lyhythiuksisena käytän hunnun alla myssyä johon hunnun kiinnittäminen onnistuu niin ikään huntuneuloilla. Erilaisia myssyjä käytettiin myös ilman huntua.

Yleensä myssy on tehty pellavasta, hampusta tai muusta kasvikuidusta. Kyseisiä materiaaleja löytyy aika hyvin nettikaupoista tai keskiaikamarkkinoilta. Koska kaikkia materiaaleja ei aina viitsi ostaa uutena (tämä harrastus nimittäin nielee rahaa),on ihan järkevää miettiä millaisia kierrätysmahdollisuuksia on käytettävissä. Minulla on nyt työn alla myssyaihio vanhasta pöytäliinasta.Yksinkertaisten käsitöiden tekeminen on valtavan rentouttavaa. Ompelen kaiken käsin. Ompelukoneella ja minulla on haasteellinen suhde. Emme oikein ymmärrä toisiamme, vaikka olenkin vaatetusartesaanin opinnot käynyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!